Reapar în România după 15 ani, iar Guvernul crede că ne salvează de criza războiului. Comorile importante din adâncuri

de: Iulia Kelt
16 03. 2022

România avea, pe timpuri, suficiente resurse, dar și modalități de a le obține. Toate aceste modalități au dispărut, una câte una, până când resursele nu numai că nu au mai fost exploatate, însă cu această ocazie s-au pierdut, de asemenea, și multe locuri de muncă, în multe localități din țara noastră.

Mai exact, în ultimii 15 ani, în România au fost închise mai bine de 500 de mine și cariere.

În contextul războiului prin care trece țara vecină, Ucraina, și luând în calcul noile sancțiuni impuse Rusiei, Guvernul României se gândește din ce în ce mai intens să redeschidă aceste mine, pentru a mai salva ce se poate. Este bine cunoscut faptul că prețurile la energia electrică au crescut îngrijorător de mult, în ultima perioadă, în contextul acestor conflicte diplomatice dintre țările membre ale Uniunii Europene, printre care și România, și Federația Rusă.

Mineritul ar putea să redevină realitate în România

Conform informațiilor recente, Guvernul ar intenționa redeschiderea minelor și carierelor, astfel încât să se continue exploatarea de cupru, zinc, grafen sau plumb, însă și altele, la fel de valoroase.

În mod evident, aceasta ar putea să fie o veste bună atât pentru români, cât și pentru restul Europei, continentul fiind dependent de resurse, mai ales acum.

Ministerul Economiei a anunțat un plan de readucere la viață a mineritului. Măsura a fost forțată de războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina, în urmă cu trei săptămâni.

Ministrul Economiei a declarat, de asemenea, că țara noastră caută soluții și pentru prelucrarea acestor minereuri, imediat după extragere, astfel încât totul să se întâmple la noi în țară.

De menționat că Uniunea Europeană a identificat, încă din 2019, 137 de produse și materii prime critice, cu alte cuvinte, de care Europa este, în acest moment, dependentă.

În ceea ce privește aceste materiale critice, Rusia deținea monopolul de piață, situându-se pe o poziție dominantă. Mai puțin de 5% dintre materiile critice sunt produse în Europa, în acest moment.